A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Побережківська гімназія
Медвинської сільської ради Київської області

Кравченко Михайло Васильович – літописець рідного краю

Дата: 19.05.2021 11:50
Кількість переглядів: 108

На Україні, де село моє, - 

Кошлаті верби і садки вишневі,

Моє кохання тут колись жило

У ранки первозданнії квітневі. Це Матерівка… 

З прадіда  і діда, тут скрізь незаплямовані сліди 

Рідні моєї, радощі і біди,

Я вріс в цю землю серцем назавжди.

Бо все пройшов з тобою, краю мій, 

Голодну смерть, кроваву лють війни. І повернувся… 

М. Кравченко

 

   20 травня 2021 року минає 103 роки з дня народження славетного земляка, відомого українського письменника, автора багатьох знакових творів воєнної та соціально- побутової тематики, журналіста, історика Кравченка Михайла Васильовича, уродженця села Митаївки. 

   Першу освіту він здобував в Митаївській початковій школі та Побережківській семирічці. Дитинство малого Михайлика закінчилося в 6 років, після смерті матері Ганни, образ якої він проніс через своє земне та творче життя, як символ безмежної та відданої любові.

   У голодні 1932-33 роки єдиним порятунком від голоду стало навчання в Побережківській семирічці, де учнів підгодовували. Після школи Михайло Васильович вступив до Тальянківського радгоспу-технікуму, а далі до Тамбовського кавалерійського військового училища.

   З 1942 року Михайло Васильович перебував на фронті в складі третього кавалерійського корпусу. Командував шабельним і саперним ескадроном, був начальником інженерної служби 32 Червонопрапорної Ордена Суворова Смоленської кавалерійської дивізії. Брав участь у боях під Харковом, Сталінградом, на Сіверському Донці. Закінчив війну на Ельбі. Нагороджений двома орденами “Бойового Червоного прапора”, двома орденами “Вітчизняної війни” І ступеня, двома орденами “Червоної зірки”, орденом “Богдана Хмельницького” та багатьма бойовими та ювілейними медалями. 

   Дружину Ганну Михайло Васильович зустрів на війні, вона була медсестрою. У родині з'явився син Володимир, з дитячого будинку, а  згодом Бог дав доньку Наталію та сина Андрія. Мав чимало онуків, а ще більше  правнуків. 

   Після війни закінчив Московську військово-інженерну академію. Коли був демобілізований з рядів Радянської Армії  працював кореспондентом Миколаївського радіо, редактором Херсонського книжково-газетного видавництва, в 1964-70 роках очолював робочу редакцію історії міст і сіл України. З 1970 року розпочав активну літературну діяльність, друкувався в газетах та журналах, вів відділ військово-патріотичного виховання в газеті “Южная правда”. 

   Перераховувати назви газет і журналів можна ще довго. Особистий бойовий досвід, журналістська майстерність Кравченка М. В. допомогли йому в написанні багатьох документальних повістей, оповідань та нарисів. Декілька років він працював над написанням нарисів до «Історії міст і сіл УРСР. Миколаївська область». Твори Михайла Васильовича є в багатьох бібліотеках області, в меморіальному комплексі «Національний музей історії України у Другій світовій війні». Рядки його чесні, правдиві, адже всі його документальні повісті, нариси були результатом скрупульозної роботи в архівах. З-під пера письменника вийшли книги «Строфи моєї епохи», «Звезды защитников отечества», «Розумні у матері-природи сини», «Журавлята випурхнули із вогню», «Осколки мого століття», роман «Укрощение бизона» та багато інших.

   Змінювались політичні режими, владні керівники, сільська земля змінювала свого власника, від селян до держави і навпаки та не змінювались люди – митаївчани. Саме долі цих простих людей, емоції та життя сільських родин описував Кравченко М.В. у художньо-документальному літописі “Роде наш незабутній”. 

   Сивочолий та мудрий Михайло Васильович завжди був  радий гостям. Малих жителів Митаївки, які щоліта прибігали ласувати смачними шовковицями, що росли в його  саду, називав не інакше, як козачата з Матерівки. Останні роки свого життя провів у родині доньки Наталії в Миколаєві де  і помер у 2010 році на 93 році життя. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора