A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Побережківська гімназія
Медвинської сільської ради Київської області

Імунізація для запобігання важкому перебігу інфекційних хвороб

Дата: 21.07.2022 11:05
Кількість переглядів: 48

Тема вакцинації хвилююча та постійно на слуху. ЇЇ активно обговорюють її в розрізі "можна/не можна", "варто/не варто", "безпечно/або все ж небезпечно".

За визначенням ВООЗ, імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет до інфекційної хвороби шляхом введення вакцини.

Що це означає? Необхідно спочатку познайомити організм з потенційним ворогом, щоб він дізнався про нього,  та додав цей суб'єкт в базу "небезпечних". Ця місія покладена на вакцину – вона навчає імунну систему як його розпізнати і знешкодити. Для цього в організм вводиться крихітна частка збудника конкретного захворювання, що викликає специфічні зміни в системі імунітету, внаслідок чого формується опір, який і допомагає впоратися з інфекцією. При  наступній зустрічі людини  зі збудником інфекційного захворювання утворений вакцинацією імунітет або зовсім зупинить розвиток хвороби, або полегшить її перебіг і запобігне подальшому її поширенню. Попереджений – означає озброєний. 

В Україні передбачаються обов'язкові щеплення і ряд послідовних ревакцинацій від 10 найбільш небезпечних інфекційних захворювань: кору, дифтерії, кашлюку, краснухи, правця, поліомієліту, туберкульозу, паротиту, гепатиту В та гемофільної інфекції. Основний вакцинальний комплекс потрібно зробити до півтора року дитини, ще 3 щеплення проводяться в шестирічному віці - так проходить  підготовка  дітей  до перебування в організованих колективах.

Необхідно розуміти, що вакцинація –  є базовим фундаментом, на якому будується здоров'я дитини  і захистом  від складних, смертельних хвороб. 

Існує три головних міфи про вакцинацію.

  1. Щеплення може послабити імунітет

Це не так, тому що щеплення не є надзвичайним імунологічним втручанням, в організм вводяться знешкоджені (ослаблені) збудники хвороби, тільки щоб познайомити з ними імунну систему. Під час застуди людина піддається впливу набагато більшого числа антигенів, ніж, при вакцинації.

  1. Дитина отримує всі необхідні антитіла від матері

Так, вона дійсно отримує деякі захисні антитіла під час останнього триместра вагітності і при першому прикладанні до грудей (з молозивом). Але після 2-х місяців ци захисні антитіла починають руйнуватися. Якщо дитина не щеплена до року, це може призвести до інфекційних захворювань в дуже тяжкій формі.

  1.  Вакцини містять небезпечні речовини

Всі офіційно схвалені вакцини пройшли ретельний контроль, і вимоги їх безпеки на вкрай високому рівні. Вони не містять жодної речовини або хімічної сполуки в небезпечній кількості.

 Отже, вакцинація – найкращий спосіб зміцнити імунітет, який є  складним механізмом, що  виконує різні  завдання, з єдиною метою – захистити людину від хвороб.

Поліомієліт це хвороба, що відома людям вже багато тисячоліть. Про велику кількість хворих на поліомієліт відомо з документів XVII—XVIII століть. Із середини XIX ст. поліомієліт з'являється у Західній Європі та США з таким перебігом, що в багатьох хворих залишаються наслідки хвороби на все життя. Однією з найбільших епідемій був спалах хвороби в східних штатах США у 1916 році, коли від поліомієліту загинуло 6000 чоловік. У Європі епідемії були зокрема у 1932 році в Німеччині (3700 випадків) та у 1934 році в Данії (4500 випадків). Серед потерпілих від епідемії 1921 року в США був майбутній президент США Франклін Рузвельт, який заснував у 1938 році Національну фундацію з боротьби проти поліомієліту. Останні випадки поліомієліту в Україні були зафіксовані в 2021 році в Рівненській та Закарпатській областях. В обох випадках хворі діти не мали щеплень проти поліомієліту.

Джерелом інфекції є хвора людина або носій. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, але частіше — за допомогою фекально-орального механізму при потраплянні до організму вірусу через забруднені руки, їжу, побутові контакти, іноді через брудну воду. Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці. Найбільш вразливі до цієї інфекції діти від 6 місяців до 5 років. Вірус вражає спинний та головний мозок та викликає невиліковний параліч, що призводить до інвалідізації. Здебільшого параліч вражає ноги, а 10% паралізованих помирає від задухи в результаті паралічу дихальних м'язів. У 70% випадків поліомієліт протікає безсимптомно, що робить хворобу особливо небезпечною. Інфіковані люди передають хворобу далі, навіть не знаючи про неї.

Кір – гостре вірусне інфекційне захворювання, яке характеризується гарячкою, нежитем, кашлем, кон’юктивітом, характерним висипом на слизових оболонках і зливними плямисто-папульозними висипаннями на шкірі. Кір супроводжується ускладненнями у вигляді пневмонії, отиту, енцефаліту. Найбільший ризик ускладнення серед дітей. Специфічного лікування від кору немає.

Попередити захворювання можливо за допомогою вакцинації. Для планової вакцинації використовується вакцина для профілактики кору, паротиту і краснухи (КПК).За діючим Календарем щеплення проводяться у віці 12 місяців і 6 років. Особам, які не були вакциновані проти кору за віком, щеплення можна розпочинати у будь-якому віці. Діти повинні отримати дві дози вакцини з інтервалом 28 днів. Дворазове щеплення забезпечує пожиттєвий захист від вказаних інфекцій.

Під час війни ризик поширення інфекційних захворювань зростає. Це стосується і поліомієліту. Велике скупчення людей, міграційні процеси в країні, погані санітарні умови, відсутність туалетів, забруднена вода, збільшує ризик поширення збудника поліомієліту. Сьогодні специфічного лікування цього захворювання не існує. Єдиний спосіб уберегти себе та своїх дітей від хвороби – це щеплення. Усього необхідно отримати 6 доз вакцини: у 2, 4, 6 та 18 місяців, а потім у 6 та 14 років. Для отримання щеплення необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра в медичний заклад. Всі щеплення проводяться безкоштовно. Вакцини від поліомієліту зареєстровані в Україні і мають відповідні сертифікати якості. Сьогодні Черкаська область забезпечена всіма видами вакцини від поліомієліту в достатній кількості.

Найдорожче, що є в країні – це люди. Найцінніший скарб людини – це її здоров’я. В ці складні військові часи про це не можна забувати. Потурбуйтесь про себе та своїх близьких – вакцинуйтесь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора